Woning of aandelen verdeeld? Vergeet niet naar de notaris te gaan!
Geregeld komt het voor dat partijen die in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn gehuwd bij hun scheiding een woning of aandelen in een BV of NV hebben te verdelen. Er kan dan voor worden gekozen om de woning of de aandelen te verkopen aan een derde, maar ook kan er voor worden gekozen om de woning of aandelen toe te delen aan een van de echtgenoten. Op die manier komt er een einde aan het gemeenschappelijk eigendom van de woning of de aandelen en wordt dit privéeigendom van een van de echtgenoten.
Vaak worden er in het echtscheidingsconvenant goede afspraken gemaakt over de toedeling van de woning of de aandelen aan een van de echtgenoten. Er wordt een waarde aan de woning of de aandelen toegekend waartegen de andere echtgenoot het goed mag overnemen en ook andere voorwaarden worden vaak vastgelegd. Maar alleen de afspraken in een echtscheidingsconvenant zijn niet voldoende. Om het gezamenlijk eigendom van de woning of de aandelen rechtsgeldig over te dragen aan een van de echtgenoten, is namelijk ook een zogenaamde juridische levering vereist. In geval van het oude stelsel waarbij sprake is van een algehele wettelijke gemeenschap van goederen, maakt het geen verschil indien de aandelen of de woning voordat er gehuwd werd in gemeenschap van goederen, alleen op naam van de echtgenoot stonden en het diezelfde echtgenoot is die deze aandelen of de woning na scheiding ook krijgt toegedeeld. Door het huwelijk dat is aangegaan in de algehele gemeenschap van goederen, zijn de woning of aandelen namelijk gemeenschappelijk eigendom geworden, ook al staan ze op naam van een van beide echtgenoten. Is sprake van het nieuwe stelsel en dus van een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij de woning of de aandelen reeds voor het huwelijk eigendom waren van een van de echtgenoten, dan blijft dit tijdens het huwelijk ook zo en is na de echtscheiding geen levering meer nodig.
Daar waar bijvoorbeeld de inboedelgoederen juridisch geleverd worden door het bezit van de goederen over te dragen aan de echtgenoot aan wie de goederen zijn toegedeeld, ligt dit bij een woning en aandelen anders. Voor de juridische levering van een woning of aandelen is namelijk een notariële akte vereist. Vervolgens moet deze akte door de notaris worden ingeschreven in de openbare registers. Pas daarna zijn de woning of de aandelen rechtsgeldig overgedragen aan een van de echtgenoten.
Helaas zien wij regelmatig in onze praktijk voorbij komen, dat partijen na de echtscheiding vergeten zijn om naar de notaris te gaan. Het gevolg daarvan is dat de woning of de aandelen al die tijd gezamenlijk eigendom zijn gebleven en dat er alsnog juridisch geleverd moet worden. Deze situatie komt vaak pas aan het licht als de aandelen of woning op een later moment na echtscheiding moeten worden geleverd aan een andere partij (bijvoorbeeld door verkoop van de woning). Dit is een onwenselijke situatie die vaak ook nieuwe discussies met zich brengt, bijvoorbeeld over de vraag of de ex-echtgenoot nog aanspraak kan maken op toename van de waarde van het goed. Het is dan ook van groot belang om u bij een echtscheiding goed voor te laten lichten en uw convenant nog eens na te kijken en te checken of alle leveringshandelingen wel op de juiste wijze zijn verricht. De advocaten van Boeve Familierecht voorzien u graag van deskundig advies. U kunt hiervoor contact opnemen met 026-3823114 of info@boevefamilierecht.nl.