Verhuizen met kinderen na scheiding
Indien beide ouders met het gezag over de kinderen zijn belast moet de ouder die met de kinderen wil verhuizen toestemming van de andere ouder verkrijgen, zo heeft de Hoge Raad al meerdere malen bepaald. Geeft de ouder die om toestemming is gevraagd, deze niet, dan kan er door de ouder die wil verhuizen bij de rechter om vervangende toestemming worden gevraagd. De rechter zal hierbij een belangenafweging maken en met alle relevante omstandigheden van het geval rekening houden.
Gezamenlijk gezag en verhuizen
De Hoge Raad heeft bepaald, dat hoewel het belang van de kinderen voorop staat, dit belang niet altijd zwaarder weegt dan andere belangen.[1] Hoewel het lastig blijft een eenduidig beeld te geven van de voorwaarden die de rechters relevant achten, is er een aantal factoren te noemen dat van groot belang wordt geacht.
Een eerste onderscheid dat gemaakt wordt, is het verschil tussen verhuizen binnen Nederland en het verhuizen naar het buitenland. Voor verhuizen naar het buitenland gelden zwaardere eisen, dan voor verhuizen binnen Nederland.
Een tweede criterium dat wordt getoetst, is de betrokkenheid van de beide ouders bij de opvoeding van de kinderen. De rechtbank zal dus kijken naar de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg. In het geval er een co-ouderschapregeling bestaat, is de rechter minder snel geneigd om zijn vervangende toestemming te verlenen indien na verhuizing in redelijkheid deze regeling niet meer kan worden gehandhaafd, dan wanneer er maar zeer beperkt contact is tussen de kinderen en de achterblijvende ouder.
In de derde plaats houdt de rechter rekening met de inspanningen van de verzorgende ouder om de gevolgen van de verhuizing voor de kinderen te verzachten. Hierbij speelt een rol dat de kinderen uit de vertrouwde omgeving worden gehaald.
Een vierde punt dat van belang wordt geacht, is de communicatie tussen de ouders. Bij een verstoorde communicatie, zal de rechter eerder geneigd zijn te oordelen dat de verhuizing niet in het belang van de kinderen is.
Voorts dient de noodzaak tot verhuizing en de aard van de urgentie te worden aangetoond door de ouder die wil verhuizen. Tevens dient de verhuizing doordacht en voorbereid te zijn.
Een voorbeeld van deze noodzaak kan zijn dat de ouder die wil verhuizen een nieuwe partner heeft die elders woont en door zijn of haar werk is verbonden aan die bepaalde plaats, danwel dat de ouder zelf dient te verhuizen voor (behoud van) werk. De rechter moet in dat geval dus de afweging maken tussen de vrijheid van de vertrekkende ouder om te verhuizen en elders een nieuwe start te maken en het recht van de achterblijvende ouder op omgang met de kinderen.
Tot slot is de leeftijd van de kinderen van belang, alsmede hun mening en de mate waarin zij zijn geworteld in de omgeving of gewend zijn aan verhuizing(en).
Indien wordt nagelaten om toestemming voor de verhuizing aan de andere ouder te vragen, bestaat de mogelijkheid dat er moet worden terug verhuisd, of dat zelfs de hoofdverblijfplaats van de kinderen wordt gewijzigd van de verhuisde ouder naar de achtergebleven ouder.
Eenhoofdig gezag en verhuizen
Bent u niet belast met het ouderlijk gezag over de kinderen, maar wordt u geconfronteerd met de verhuizing van uw ex-partner en de kinderen, dan heeft u ook mogelijkheden om de verhuizing tegen te gaan. Uit de uitspraak van de Hoge Raad van 15 oktober 2021 blijkt dat indien sprake is van eenhoofdig gezag, de verhuizende ouder niet altijd zomaar kan verhuizen met de kinderen. De Hoge Raad oordeelde namelijk dat de andere ouder nog altijd de omgang tussen de kinderen en de andere ouder dient te bevorderen. Indien omgang niet meer mogelijk is door de verhuizing of een stuk lastiger wordt gemaakt, dan kan aan de verhuizende ouder met het eenhoofdig gezag eveneens een verbod om te verhuizen of een bevel om terug te verhuizen worden opgelegd.[2]
Er kan dus in zijn algemeenheid niet worden aangegeven wanneer de rechter wel of geen vervangende toestemming zal verlenen. Het hangt erg af van de specifieke omstandigheden van het geval. Indien u overweegt met uw kinderen te verhuizen na scheiding en uw ex-partner hiermee niet instemt, is het van belang dat u zich goed laat adviseren. Heeft u te maken met een ex-partner die zonder uw toestemming gaat verhuizen? Wij wijzen u erop dat u bepaalde rechten heeft en er dus mogelijkheden bestaan om de verhuizing tegen te gaan of zelfs terug te draaien.
Weigert uw ex-partner u toestemming te verlenen voor uw verhuizing óf heeft u juist te maken met een vertrekkende ex-partner waar u het niet mee eens bent, neem dan gerust contact met ons op via 026-3823114 of info@boevefamilierecht.nl.
[1] ECLI:NL:HR:2008:BC5901
[2] ECLI:NL:HR:2021:1513.