Scheiden, kan het goedkoper? Vier praktische tips

Scheiden is voor veel mensen een pijnlijk en emotioneel zwaar proces. Daarnaast kost het geld, terwijl mensen er door een scheiding financieel veelal op achteruit gaan. Alleen wonen en leven is nu eenmaal duurder per persoon dan samenleven. Een terechte vraag die ik vrijwel elke scheiding hoor is; ‘Hoe kan ik zorgen dat mijn scheiding niet te veel geld kost?’ Ik zette vier praktische tips op een rij.

 

Tip 1. Advocaat of mediator? Maak de keuze die bij uw situatie past.

Scheiden kan via een mediator (samen naar 1 persoon) of via een advocaat. Scheiden via een mediator is in gevallen dat u samen goede afspraken kunt maken, goedkoper. Een mediator is niet in alle gevallen goedkoper. Zeker als de financiële belangen én de verschillen van inzicht groot zijn, kan het soms efficiënter zijn ieder apart een advocaat te nemen en zo goed geïnformeerd te onderhandelen en indien nodig te procederen. Twijfelt u wat bij uw situatie het beste past? Bel dan gerust even en leg de situatie kort uit. Ons kantoor heeft advocaten die u bijstaan in procedures en advocaten die als mediator optreden.  We kennen de opties dus goed en kunnen u adviseren. Kijk voor deze beslissing ook even naar tip 4.

 

Tip 2. Online of via een (gespecialiseerd) kantoor? Kies voor maatwerk en kwaliteit

Ook scheiden kan tegenwoordig via internet. Scheidingsadviseurs, -makelaars, -deskundigen, ze bieden voor een zeer laag bedrag een pakket aan om online te scheiden via ‘tools’ en ‘modules’. Los van de vraag hoe er wordt omgegaan met de gegevens bij deze online diensten, zetten wij ook onze vraagtekens bij het proces. Elke echtscheiding is anders en ook elk huishouden en elke relatie steekt anders in elkaar. Maatwerk is belangrijk, het gaat om ieders toekomst. Daarnaast ziet ons kantoor door de opkomst van dergelijke diensten steeds vaker convenanten gegenereerd door dergelijke aanbieders die aan alle kanten rammelen en zijn er dan vaak procedures nodig om een en ander te herstellen. We weten niet hoe vaak het wel ‘goed’ gaat, maar in de gevallen dat het niet goed geregeld wordt, is goedkoop dan behoorlijke duurkoop. Ons advies is dan ook om goed geïnformeerd te scheiden en te zorgen dat u weet wat uw rechten en plichten zijn. Wij helpen daar graag bij.

 

Tip 3. Doe veel zelf!

Een advocaat of mediator kost geld. Veelal wordt gewerkt op uurbasis (hoewel u bij ons ook in bepaalde gevallen voor een all-in prijs terecht kunt). Alles wat u zelf kunt doen, scheelt. Allereerst is het handig de papieren die worden opgevraagd in een vroegtijdig stadium aan de advocaat of mediator te verstrekken. Daarnaast kunt u in het geval er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, vast kijken of u samen met uw ex-partner afspraken kunt maken over de zorgregeling en andere zaken voor het ouderschapsplan. Ook de inboedel kunt u gezamenlijk verdelen door per kamer een lijst te maken en af te spreken wie wat wil hebben. Indien er sprake is van bezittingen waarvan de waarde van belang is (zoals een auto, een huis, een onderneming) dan kan het raadzaam zijn hiervan vast de waarde op te vragen. Ook het maken van een budgetplan voor de toekomst (na de scheiding) is raadzaam. Uw advocaat of mediator kan u aangeven wat u zelf kunt doen en hier praktische tips bij geven. Dit scheelt vaak niet alleen geld, maar ook tijd.

 

Tip 4. Neem alleen goede adviezen aan.

Alleen goede adviezen aannemen lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Iedereen kent wel iemand die gescheiden is en iedereen wil graag helpen. Hoewel vrijwel altijd goedbedoeld, werkt het vaak averechts. Elke scheiding is anders, net zoals elke relatie anders is. Een buurman die adviseert; ‘Zorg dat je het huis krijgt’ weet niet hoeveel hypotheek er op de woning rust en hoe het verdere financiële plaatje eruit ziet. Een zus die zegt ‘één weekend in de veertien dagen is meer dan genoeg voor de kinderen om naar hun vader te gaan’ heeft vaak geen idee wat dit daadwerkelijk voor jullie kinderen zou betekenen. Veel beter kun je mensen vragen je te helpen met praktische zaken of er simpelweg als steun voor je te zijn. Voor jezelf kun je het beste bepalen wat voor jou (en eventueel betrokken kinderen) belangrijk is voor de toekomst. Dit kun je vervolgens bij de advocaat of mediator aangeven, zodat dit meegenomen wordt in het proces van scheiden. Dit scheelt veel geld, omdat het in de praktijk vaak leidt tot een snellere oplossing zonder onnodige juridische strijd.

 

Zoals aangegeven; elke situatie is anders. De advocaten van Boeve Familierecht & Mediation hebben in de loop der jaren talloze scheidingen van dichtbij meegemaakt. Van heel harmonieuze mediations tot (een enkele keer) een ernstige vechtscheiding. Ga je scheiden of heb je vragen over scheiden, neem gerust vrijblijvend contact met ons op telefoonnummer 026-3823114 of mail naar info@boevefamilierecht.nl.