Inzage in besteding kinderalimentatie?

 

Veel vaders (ja, we stigmatiseren, maar de meerderheid van onze kinderalimentatieplichtige cliƫnten betreffen vaders) die kinderalimentatie betalen, hetgeen soms een behoorlijke impact heeft op hun inkomen, willen zien waaraan de moeder deze onderhoudsbijdrage besteedt. Is een kinderalimentatie ontvangende moeder dit verplicht?

Het antwoord op deze vraag luidt ontkennend. Degene die de kinderalimentatie ontvangt hoeft geen inzicht te verstrekken in de wijze van besteding van dit bedrag.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een uitspraak bepaald dat de ontvanger van kinderalimentatie dit naar eigen inzicht mag besteden. Zij hoeft hierover geen verantwoording af te leggen tegenover in het betreffende geval de vader.

Partijen zouden dit kunnen oplossen door het openen van een kinderrekening. Hierop zouden partijen een bijdrage kunnen storten (al dan niet naar draagkracht), waarvan beide ouders vervolgens de kosten van de kinderen kunnen worden voldoen. Echter, een kinderrekening is in de praktijk ook een bron van conflicten. Zo kunnen er gemakkelijk meningsverschillen ontstaan het gebruik van de kinderrekening voor al dan niet noodzakelijke aankopen.

Mocht sprake zijn van een beƫindigde relatie en moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van de kinderen, neem dan contact op met een van onze advocaten voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.